Kjersti`s Alternative julekake! Pepperkake-rispiskake med karamellsaus.

Litt av et navn!
Men flott ble den,
og god var den...

Ja...JEG likte den,
s fr vi se hva "testpanelet" hos Dataingenirene sier,
er jeg litt smart nr jeg tester kaker hos en gjeng kakesultne mannfolk??

Men jeg sier meg fornyd med id og utseende.
Her kan du f brukt opp tiloversblivne pepperkaker,
og gjenglemte risp i fryseboksen....

Her har du alts pepperkakebunn,
tre lag rips-is,
to marengsbunner med pepperkakekrydder,
toppet med karamellsaus med pepperkakesmak.

Selv om det er tre komponenter som har pepperkakesmak i seg,
er de s pass forskjellige,
at det ikke blir "ginger-overkill"

For en glutenfri versjon, bruk glutenfrie kjeks i bunn!

Oppskriften og iden er absolutt bare min!!
S da kan vel kaken hete:

Kjersti`s alternative julekake!

Start med marengsbunner:

Marengs:
2 eggehviter
1,5 dl sukker
noen korn salt
1/2 ts pepperkakekrydder

Pisk eggehviter og salt til myke topper, ha i sukker, litt og litt mens maskinen gr. Pisk til en stiv marengs.
vend i pepperkakekrydderet, forsiktig, men godt.
Bruk sprytepose/slikkepott og fordel marengsen i to sm kakeformer, 20"(med bakepapir i bunn)

Stek marengsen p 150*, skru ned til 125* etter du har satt dem inn, og stek ca 2 timer.
La bunnene avkjle p rist. Fjern s fra formen og fjerne bakepapiret.

Pepperkakebunn

150 g pepperkaker, spr
60 g smeltet smr

Knus pepperkakene og bland dem med smeltet smr.
Trykkes forsiktig ned i en form, 20" med bakepapir i bunn.
Avkjl.

Rips-is

ca 4 dl tinte rips

3/4 ss sitronsaft
2,5 dl sukker
1 stor eggehviter
2 dl kremflte

Rr sammen rips, sukker og sitron,
press blandingen gjennom et drslag (eller behold alt for risp-is med biter)
Ha ripssausen tilbake i mikseren, tilsett eggehviter, og pisk til du har en "fluffy" stiv marengs.
Pisk kremflten stiv, og bland alt sammen forsiktig med en slikkepott.

Ta ut den stivnede pepperkakebunnen,
Legg stiv plast rundt kanten, Jeg har ikke funnet dette i butikk enda, og brukte cellofanposer fra sstrene grene,
klippet i lengder som passer rundt formen, og som stikker et stykke over formen, dette er viktig,
kaken blir hyere enn formen!! Her kan man og bruke bakepapir, men kaken blir da ikke helt snor-rett rundt kanten,men det fungerer.

ha p ca 1/3 av ripsisen,
legg p en marengsbunn, trykk den forsiktig p plass,
ha p 1/3 ripsis, og en ny marengsbunn,

fyll p med resten av ripsisen, og bre den forsiktig utover.
Frys minst 4-5 timer!

Karamellsaus med pepperkakesmak.

60 g brunt sukker
57 g smr
0,5 dl flte
noen drper sitron
noen korn flaksalt
1/4 ts pepperkakekrydder.

Smelt sukker og smr til sukkeret smelter,
ta av varmen og ha i resterende ingredienser.
Avkjl.

Eventuelle rester kan brukes til is.

Fjern form og plast/papir rundt kantene, og sett kaken p et kakefat.

Fr servering ringler du karamellsaus over kaken,gjerne snn at det renner ned fra kantene.

Jeg pyntet med myke gull-kuler,

Her kan man og pynte med sm pepperkaker.

Server!

Og nyt en helt annerledes julekake!!

14 kommentarer

synnovesyr

04.12.2013 kl.16:08

Wow:) dette m vre en kake jeg vil elske:)

Min matgale verden

04.12.2013 kl.16:36

synnovesyr: S gy:) Takk:)

Morten

04.12.2013 kl.17:48

Den smakte nydelig. Var vanskelig spare en liten bit til han som hadde bursdag og var hjemme og syk i dag....... Men navnet lurte meg litt. Tror det gikk bra med han som hadde litt melke-intoleranse..... :)

Consuming

04.12.2013 kl.18:16

Wow, den s skikkelig fristende ut. :)

Min matgale verden

04.12.2013 kl.18:17

Consuming: Takk:)

Min matgale verden

04.12.2013 kl.18:20

Morten: Ups:) Men egentlig ikke mye flte i denne, i forhold til strrelse:) S bra den falt i smak:)

Lisbeth Pedersen

04.12.2013 kl.18:57

Hihi bare si om du trenger en til test-smaker, jeg bor ikke langt unna :))

Min matgale verden

04.12.2013 kl.20:27

Lisbeth Pedersen: He he :)

Lisbeth Pedersen

04.12.2013 kl.21:00

Fikk du den forrige kommentaren min?

Min matgale verden

05.12.2013 kl.05:37

Lisbeth Pedersen: Jeg fikk den om at du ikke bodde langt unna ja:)

Iselin Rene

05.12.2013 kl.08:07

Det s utrolig digg ut :)

Lisbeth Pedersen

05.12.2013 kl.12:21

L inn en kommentar om kjp av hyere kakeform

Min matgale verden

06.12.2013 kl.05:39

Lisbeth Pedersen: hhhh, og hvor har du kjpt snt?? Eller har de det overalt, bare jeg som ikke har tenkt i de baner?

Lisbeth Pedersen

06.12.2013 kl.21:45

Cacas.no

Skriv en ny kommentar

Min matgale verden

Min matgale verden

43, Bergen

En matblogg med salt og stt, sunt og usunt, fest og hverdag. Kjersti heter jeg, teater-amatr og matentusiast med stor fantasi. Her finner du mat for en hver anledning, hverdagshistorier,og matfilmer. Livet er til for nytes!! Kontakt meg gjerne p Kjerstisandnes@gmail.com Flg meg p instagram: kjerstisandnes Lik min side p FB: Min Matgale Verden

google.com, pub-0144216724607494, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits