hits

Sunnmørs-lefser, skikkelige gode, myke Sunnmørslefser.

Jeg var så heldig å få oppskrift på lefser fra min kusine på Sunnmøre,
resultatet var fløyelsmyke lefser,
med ekstra god "klining...."

Og de var så gode....

At jeg rett og slett har laget en ny porsjon idag.
Men så er porsjonene mine små da...

Jeg har brukt 1/4 av denne oppskriften, (ca 8 lefser)
Som ga disse mål:
2,5 dl h-melk
37 g melange
1/4 ts bakepulver
1/4 ts hjortesalt
1/2 ss sukker 
ca 400 g hvetemel + mer til utbaking.

Smurning: 250 g smør, 2,5 dl fint sukker, 0,75 dl fløte

(I orginaloppskriften skal de smøres med soft....
 jeg mener at sånne gode lefser fortjener skikkelig smør!!) 

Men her skal du få hele oppskriften og fremgangsmåten,
som jeg fikk den av min kusine,
så kan du selv bestemme hvor stor oppskrift du vil lage.
 

Tusen takk for en nydelig god oppskrift Tove:)
 

 LEFSER ca 34 stk, 46 cm i diameter ferdig utkjevla

Lunk 1 l H-mjølk medan 150 g melange smeltar.

Bland 2 sps sukker, 1 ts bakepulver, 1 ts hjortesalt og ca 1,6 kg kveitemjøl (resten av pakken går med til utbaking) godt med henda før du blandar forsiktig i væska så vidt deiga held saman. Veg opp kvart emne til ca 85 g  og form dei til bollar. Legg dei på ei trefjøl og dekk dei med eit klede og så plast over. Emna kan kvile ei stund. Har hendt at dei har stått over natta.

Baking av lefser. Du må ha klar fuktige klutar til å ha mellom kvart av ferdigbaka lefser. (Eg brukar gamle bomullslaken som er rivne i passe store stykke, vaska i maskin og sentrifugert på 800 omdreiingar).

Klapp ut emna med henda med litt mjøl, ca 10 stk i gongen. Dekk dei no også med plast. Set takka på fullt, seinare 8-9.

Eg brukar å bake lefsene ut på sirklar som eg har klipt til av ein gammal voksduk- bakar på baksida- sirklane er 46 cm i diameter slik lefsene vert. Kjevlet er av typa med hakkar.

Bakar lefsene ut med mjøl over og under. Bakar på same side heile tida. Ofte må eg ha på meir mjøl under.
Bruk steikepinne når du løftar lefsene frå voksunderlaget og over på steiketakka.

 

Steik lefsene på begge sider. Legg dei i stabel med fuktig klede over og under. Kvar gong ei lefse har fått fuktig klede over seg, legg du også press på lefsene (Eg har ei stor rund treplate).

KLINING AV LEFSENE

SMURNING: 1 kg soft, (jeg bruker smør her!!) 4 koppar sukker (helst engelsk raffinade). Rør kvitt til sukkeret er oppløyst. Rør i 3 dl kremfløyte til slutt.

Forsiktig når du tek vekk dei våte klutane så du ikkje øydelegg lefsene (Det er i grunnen dette som er vanskeleg, å ha passe fuktige lefser). Smør først eit tynt lag på heile lefsa, brett inn frå alle kantane og smør på dei innbretta kantane også før du brettar lefsene til rektangel. Eg legg då kvar lefse direkte i plastpose og legg matpapir mellom kvar lefse. Det beste er å bruke ei tett tupperware boks (eller ei anna avlang ei).

 

Etter smaking, er det lurt å ha lefsene rett i frysaren. Det er vanleg  å dele kvar lefse i 6 stk når dei skal serverast. I lag med søst er dette lettvint og god kaffimat. (Kan godt ha lefserestar i kjøleskapet nokre dagar, men viktig at dei er pakka i tett plast for dei tørkar fort og då smakar dei som papir L )
Takk for utførlig oppskrift, jeg skal snart prøve meg på søst og....
  

Det er litt trening i å kjelve tynt, men øvelse gjør mester.
Jeg får ikke alle lefsene like stor og tynn som oppskriften sier,
men jeg øver....og de blir tynnere og tynnere...
  

Lefsene smøres etter steking, og de er supermyke....
Bruk gjerne en god saks når du deler lefsene. 


Og smaker utrolig godt!!

Det viktigste i adventstiden er prøvebaking...og smaking....
 

49 kommentarer

Mariann Sæther Tokle

01.12.2013 kl.18:45

Nam. sånne bakte jeg for noen år siden, det spørs om jeg ikke skulle prøvd på igjen

Randi' s hemgjort mat

01.12.2013 kl.19:55

Dette så godt ut. Prøve smaking må til ja :-)

Min matgale verden

01.12.2013 kl.20:36

Mariann Sæther Tokle: Kan anbefales:)

Engla

01.12.2013 kl.21:40

åh, lefse er jo så godt <3

Min matgale verden

02.12.2013 kl.20:38

Engla: Ja....sant:)

jannicke

08.05.2014 kl.21:53

Hei. Det står her at de skal legges under våte kjøkkenhåndkle. Gjelder

det vis de skal rett i fryseren også? Aldri laget slike typer før:)

Min matgale verden

09.05.2014 kl.07:03

jannicke: Hei. Ja, for å få dem myke til smurning legges de mellom fuktige kjøkkenhåndkler, jeg har bare fryst dem ferdig smurt, har ikke prøvd å fryse dem uten å smøre dem først. Så det vet jeg faktisk ikke. Hadde du tenkt å fryse lefsene uten smurning??

jannicke

09.05.2014 kl.08:11

Hei. Ja var litt det jeg hadde i tankene,men jeg kan jo evnt bare smøre de først vis de holder seg myke etter å vært fryst:-) Takk for svar. Knall fin blogg!:)

Nina E

24.10.2014 kl.20:50

Eg har laga ein meg eit dekke med plast og laken for å holde på fuktigheta. Det funka veldig bra :) Å eit tips er å bruke melis istedenfor sukker i smøre også har du i et par spiseskeier med prim :)

Skal teste ut oppskrifta di :)

Min matgale verden

25.10.2014 kl.07:28

Nina E: Takk for gode tips. Hørtes godt ut med prim i fyllet... :) Godt det snart er jul og på tide å bake nye lefser :) Gleder meg :)

Gunda Mortensen

16.11.2014 kl.09:10

hei jeg baker nesten maken lefse men dynker den med det samme den er stekt og legger klede over , når jeg skal legge på neste lefse letter jeg opp den forrige det gjør at dem ikke fester seg så lett sammen, jeg smører med smør og sukker som er rørt lett sammenpå halve lefsa og brett dobbel, del den i 5 spisser og frys, vi bruker gjerne gomme ved servering

Min matgale verden

16.11.2014 kl.10:45

Gunda Mortensen: Takk for tips. Det skal prøves ut. Gleder meg til lefsebaking igjen nå :)

Tone

23.11.2014 kl.16:11

Hei :)

Takk for oppskrift, har bakt lefsene nå.

Lurer på om kremfløten til fyllet skal piskes?

Min matgale verden

23.11.2014 kl.16:52

Tone: Hei. Nei, den pisker du bare rett inn i smøret, litt og litt :)

Heidi Hansen

21.12.2014 kl.21:48

Jeg bakte disse lefsene for første gang forrige helg, og var kjempeheldig med resultatet, har aldri bakt slike tynne lefser før.Så nå er det både hjemmelaga lefser og søst til jul.Takk for kjempefin forklaring, detta skal bakes mer av. En god jul til deg og dine.:)

Min matgale verden

22.12.2014 kl.05:47

Heidi Hansen: Så kjekt å høre . Takk for tilbakemelding. God jul til dere og :)

Gretha

15.12.2015 kl.01:30

Veldig bra oppskrift og nydelig lefse! Deigen var veldig god å bake ut!

Tusen takk til deg!

Min matgale verden

15.12.2015 kl.17:30

Gretha: Å så kjekt å høre :)

E. M. Gulbrandsen

24.10.2016 kl.11:53

Burde vel hete kakelefser disse. De er vel ment som kaffemat? Det lages jo ulike 'lefser' rundt i landet. I min landsdel består lefser bare av potet og mel og serveres ikke som kaffemat, men f.eks.til rakefisk og lutefisk. Potetlefse og kakelefse ?

Min matgale verden

24.10.2016 kl.19:03

E. M. Gulbrandsen: Ja de brukes til kaffemat disse. Og er veldig gode. Lefsetradisjonene er mange rundt i landet ja, og det er jo flott :)

Grete

12.11.2016 kl.18:03

Jeg har aldri prøvd meg på sånne tynne lefser, men det er utrolig godt da.... Og så har vi takke på jobben som jeg kan låne. Kanskje jeg må prøve meg på dette i år? En gang må jo være den første :-)

Min matgale verden

12.11.2016 kl.21:52

Grete: Synes jeg absolutt du skal gjøre. Og husk på at du blir bedre og bedre for hver gang du prøver :) Lykke til.

Torill

29.11.2016 kl.22:05

Disse var fantastiske gode. Laget tynnlefser for første gang i dag. Virkelig lett og kjevle ut, faktisk lettere enn tykklefser som jeg pleier å lage. Disse blir nok tradisjon til jul. Takk for at du delte oppskriften med meg.

Min matgale verden

30.11.2016 kl.06:03

Torill: Å så bra! Gleder mitt hjerte. Takk for tilbakemelding.

Anita

02.12.2016 kl.13:29

Hei!

Disse prøvde jeg meg på nå - nydelige! Eneste forskjell fra mine til dine er at jeg bruker melis i stedet for sukker og dropper kremfløten.

Men oppskrifta på lefsene er gode så den er lagra😁

Anita

Min matgale verden

02.12.2016 kl.14:56

Anita: Så hyggelig å høre :) Melis er en god erstatter for sukkeret, det merket jeg sist da jeg bare brukte grovkornet sukker. Spørs om jeg ikke kjører melis neste gang :) Takk for godt tips og tilbakemelding :)

Maria

23.10.2017 kl.14:15

Hei! Kom over denne oppskriften nå, og gleder meg til å prøve :) Bare lurer på, hvor lenge skal deigen stå å hvile? Hva er minstetid? :)

Min matgale verden

24.10.2017 kl.05:54

Maria: Hei. Holder vel strengt tatt med 15 minutt. Deigen kan bli noe bedre å kjevle om de får stå litt. Men jeg lar aldri mine hvile særlig lenge. Max 30 minutter om jeg minnes riktig. Lykke til :)

Brit Høiland

10.11.2017 kl.09:51

Hei noen som vet hvilket GLUTENFRITT mel som kan erstatte hvetemel i denne oppskriften. Eventuelt kombinasjon av meltyper.

Min matgale verden

10.11.2017 kl.20:54

Brit Høiland: Det hadde vært veldig nyttig å få vite. Håper noen har svar :)

Jørgen håland

15.11.2017 kl.10:16

Hei. Hva er best å kjevle lefsene ut på? Har bakefjøl, men høyrde at den var ikkje så god. Bruker du kjevle med riller eller glatt?

Min matgale verden

15.11.2017 kl.18:41

Jørgen håland: Hei. Jeg bruker med riller ja, synes den er best for å få dem virkelig tynne. Har ikke prøvd bakefjøl. Fikk en gang et bakeunderlag fra tupperware, og synes det fungerer fint. (Sånn i myk plast som man ruller sammen) Lykke til. Gleder meg til å bake lefser i førjulstiden nå :)

Egon

16.11.2017 kl.15:06

Hei, er det mulig å bake de i stekeovn? Tenkte kanskje det er lettere å kjevle de rett på bakepapir😊

Min matgale verden

16.11.2017 kl.19:55

Egon: Hm...tror ikke det. Men bevares, jeg har aldri prøvd :) Man vet jo aldri.

Gunvor

18.11.2017 kl.18:25

Eg bakar same løfsene, men har ikkje fløyte i smørjelsen. Og etter gammalt skal ein aldri steike løfsene på begge sider. Ein skal smørje på steikesida, sann at finesida vender ut :)

Min matgale verden

18.11.2017 kl.19:01

Gunvor: Så spennende. Takk for kommentar, alltid gøy å høre andres fremgangsmåter, for lefeskunst har mange aner. Kanskje jeg må prøve å bare steke på en side neste gang :)

Lill Eirin Salomonsen

23.11.2017 kl.23:16

Hei, lurer på om det må ligge vått klede kun under og over stabelen med lefser, er vel ikke meningen det skal ligge mellom hver lefse?

Min matgale verden

24.11.2017 kl.05:51

Lill Eirin Salomonsen: Jo, her ligger det mellom hver lefse.

12.12.2017 kl.23:08

Takk for oppskrift! Ble veldig gode:)

Min matgale verden

13.12.2017 kl.06:03

Anonym: Så bra :) Takk for tilbakemelding :)

Liv

28.08.2018 kl.13:46

Er det mulig å steke disse og lagre de tørre, for så å dynke de før de skal spises, som krotekaker ?

Min matgale verden

28.08.2018 kl.20:31

Liv: Det har jeg ikke prøvd, så det er jeg usikker på dessverre.

Anne

15.10.2018 kl.13:43

Liv;det kan jeg svare på at går veldig fint. Jeg bakte disse i fjor og da legger vi bare de stekte lefsene oppå hverandre i en stabel og inn i et laken (ikke vått). Bare pass på at de ligger et trygt sted...de har joblrtt for å knekke.

Når de skal smøres, så legges de bare mellom våte håndkle til de eg blitt myke og smøres etterpå.

mari haugland

19.10.2018 kl.17:03

Baker desse til kvar jul, beste lefsene. Erstatter fløten i smurningen med sæterrømme. synes det blir frisk og god smak.

Min matgale verden

20.10.2018 kl.10:08

mari haugland: Så kjekt å høre. Og takk for tips. Skal prøve med rømme jeg og!

25.10.2018 kl.09:55

Liker ikke den smurningen med fløyte .

Syns det smaker best med smør .sukker og kanel som er rørt til fin smørkrem .

Elin

27.10.2018 kl.17:31

Hei😊 nydelige lett lagde lefser! Fått veldig mye skryt av disse.☺️ Men jeg syns de tørker veldig fort på kakefatet. Fler som erfarer det?🤔

Wenche Bjerke

15.12.2018 kl.14:03

Har bakt disse i flere år, veldig gode. Har byttet ut H-melk med kefir og sukker med sirup. Beste lefser i hele verden 😀👏

Min matgale verden

16.12.2018 kl.08:24

Wenche Bjerke: Ja sant de er gode! Takk for tips, kanskje jeg skal teste med kefir og sirup :)

Skriv en ny kommentar

Min matgale verden

Min matgale verden

47, Bergen

En matblogg med salt og søtt, sunt og usunt, fest og hverdag. Kjersti heter jeg, teater-amatør og matentusiast med stor fantasi. Her finner du mat for en hver anledning, hverdagshistorier,og matfilmer. Livet er til for å nytes!! Kontakt meg gjerne på Kjerstisandnes@gmail.com Følg meg på instagram: kjerstisandnes Lik min side på FB: Min Matgale Verden

google.com, pub-0144216724607494, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...