Sjokolade + Bringebær = Sant! Tre-lags bringebærdrøm.

Denne kaken har jeg jobbet meg frem til,
sjokoladekaken er samme oppskrift som i Kakekrigen,
med visse forbedringer.
Den er luftigere og jeg har brukt litt brunt sukker.

Kaken er fylt med et lag bringebærcurd, og to lag bringebærmousse.
Som glasur har jeg brukt sjokoladeganache, med litt smør for en glansfull overflate. 

Meningen var å dekke sidene med glasuren...
Men så klarer jeg det ikke,
for jeg synes deet blir så lekkert når glasuren henger i kaken...

Og på den måten kommer jo den søte rosa mousse`n frem og....

Dette er samme oppskrift som "Dark side of the moon" kaken,

bare i mindre format, og med to lag bringebærmousse.
Kakebunnen er litt tynnere, noe jeg tror gjør at den blir saftigere,
samtidig som to lag mousse gjør sitt, stadig i forbedring.

Sjokolade + Bringebær = sant!

Sjokoladekake

2,5 dl hvetemel
0,5 dl bakekakao
1 dl brunt sukker
1,5 dl sukker
87 g smør, mykt
1,5 egg (el to små)
1 ts natron
1 ts bakepulver
0,75 dl seterrømme
0,5 dl kulturmelk
1 dl espressokaffe (pulver rørt ut i kokende vann) 

Rør smør og sukker skummende,(rør godt sammen) ha i egg. Bland det tørre, rør i sammen med kulturmelk og rømme,
Ha i kaffen til sist.
Hell røren i en liten (ca 25x35) langpanne. Stek på 175* ca 20 minutter.
Avkjøl i formen. 

Bringebærmousse.

150 g bringebær
37 g sukker
2 plater gelatin
0,25 dl sitronsaft
1,5 dl kremfløte

Mos bringebær og sukkker, press det gjennom et dørslag,
legg gelatin i vann, varm opp sitronjusen, klem vannet av oppbløtt gelatin og rør inn i varm sitron.
Bland i bringebærsausen. Pisk kremfløten stiv og bland sammen, sett til kjøling. 

Bringebær-curd

2 dl bringebær
0,3 dl sukker
 1/2 ts finrevet sitronskall (kun det gule)
1/2 ss sitronjus
1/2 ss vann
1 liten eggeplomme
1 ts maizenna
1/4 ss kaldt smør 

Kok opp bringebær, sitron skall og jus, sukker og vann, la koke noen minutter.
Mos med stavmikser og sil gjennom en finmasket sil så de fleste av bringebærfrøene forsvinner.
Ha mosen tilbake i ren kjele, bland maizenna og eggeplomme, og rør i mosen. Kok opp og la koke 1 minutt.
Avkjøl. Legg plastfilm helt nedtil curden, så det ikke blir hinne på den.

Glasur:

80 g dronning kokesjokolade
60 g fløte
12 g smø

Hakk sjokoladen, varm opp fløten, legg sjokoladen i fløten og la stå ce 1 minutt. Rør til en glatt masse,
ha i smør i små biter og rør til det smelter inn, avkjøl til passe seig konsistens som er fin å helle over kaken.

Skjær kantene av kaken og del den i tre like rektangler.
Smør curd på det første retangel, og mousse oppå der

(Her fra Pink Floyd kaken, denne var trekantet)
Legg på et nytt lag kake og bre resten av moussen på det,
legg på toppen, pass på at moussen er stivnet helt,
hvis ikke bruk kjøleskap og la den stivne litt før du legger på neste lag.

Skrap bort overflødig mousse, for å gjøre banen klar til glausren.

Planen var altså å glasere hele sidene, event kan du la moussen boble ut som den vil,
og bare la sjokoladen renne over.
Lag glasuren
og la kaken stå på litt alufolie, for å unngå at kakefatet blir tilgriset av rennende sjokolade.
La den såvidt tyknede glasuren renne utover kaken, styr med en spaltel glasur utover kantene,
jevnt, sånn at litt og litt renner rundt hele kaken.


Husk å ikke røre kraftig i glasuren, foor å unngå luftbobler.
Dette glemmer jeg hver gang, også under kakekrigen!

Overflaten blir glossy og flott!
Så glossy at jeg nektet å pynte den mer!

For en som ikker er så gira på pynting,
er dette en perfekt overflate.
Oppbevar kaken i kjøleskap. 

Jeg synes den blir så pen sånn.....
Kaken ble godt mottat av familien som smakte på den i dag,
hele veien fra sunnmøre kom de for å smake på kake!!
Ja,
mulig de hadde andre ærend og da men...ehrm....

Den var i hvertfall veldig god!
 

9 kommentarer

deveny

17.11.2013 kl.18:32

Det ser lekkert ut....:-)

Min matgale verden

17.11.2013 kl.18:38

deveny: Takk:)

TuridB

17.11.2013 kl.23:20

Denne kaka ser veldig god ut, fikk lyst å prøve den :-) Du er såååå flink Kjersti :-)

Min matgale verden

18.11.2013 kl.05:48

TuridB: Takk Turid:) Bare å prøve:)

meretesordflom

19.11.2013 kl.11:57

Kjente jeg la på meg litt bare ved å lese oppskriften. Denne skal jeg få til, så helt himmelsk ut.

Min matgale verden

19.11.2013 kl.19:37

meretesordflom: Så bra:) Glad du likte den:)

Hilde

06.02.2014 kl.00:57

Hei!

Da har jeg prøvd og jeg kan love deg at min ble langt fra slik som den ser ut på bildet. :) Sikkert mine kunnskaper som ikke er så bra. Men her er en tilbakemelding fra en hobbybaker.

Det var mange ting i oppskriften som jeg synes var vanskelig.

1.Alt for liten kake. Stekes i en liten forrm 25x35, så skal kaka deles i tre. Det betyr at du sitter igjen med en kake på ca 8x12 cm. Og egentlig mindre fordi kantene skulle skjærs av!

2. Veldig rare mål. 87g sukker o.l. Ikke lett å måle SÅ nøyaktig. I curden skal det 1/4 ss smør, men det står ikke når det skal tas oppi. Og i glasuren skal det 12 g smør som skal legges i sjokoladen i biter. 12g i biter! Noe som ikke stemmer i mitt hode i alle fall. Og 1,5 egg, det er da ikke mulig :)

Jeg måtte bake tre bunner og doble alle kremer, ta sånn ca på mål og håpe på det beste. Kakebunnen skilte seg også hver gang, men jeg klarte å få stekt den likevel.

Neste gang. Hvis det blir en neste fordi jeg synes det var en innviklet kake, så ville jeg doblet kakebunnen. Lagt den i en langpanne og delt den i to. Slik at kaka bare fikk to lag bare isteden for tre.

Så ville jeg sløyfet sitronskallet og litt av sitronjusen for den smaken ble for dominerende i min kake i alle fall.

Men alt i alt var gjestene ganske fornøyd, selv om det var enighet om at kaka så ut som et takras og at det var litt for mye sitron.

Du er jammen flink som fikk den så utrolig fin som på bildet :) Men la det være sagt at jeg er ingen superbaker :)

Min matgale verden

06.02.2014 kl.19:06

Hilde: Hei. Så trist kaken ikke ble som forventet. Men takk for at du tar deg tid til tilbakemelding. Kaken er nok litt liten ja, det blir ofte sånn når jeg baker så mye som jeg gjør... Og målene blir ofte litt rare når jeg halverer og gjør om fra amerikanske mål til norske. Men jeg skal ta det til meg, og runde opp/ned. Alle har jo ikke digitalvekt, har bare ikke tenkt så langt. Curden og smøret er ført på, det skal i når den har avkjølt seg litt. 12 g smør i biter, bar efor at ikke alt skal i i en klump, selv om det er lite, bør det fordeles litt så det ikke skiller seg. 1,5 egg løser jeg ved å piske det ene egget, og ha halvparten i røra. Resten bruker jeg i omelett e.l. Sitronen er så klart en smaksak:) Jeg har laget dobbel røre i en langpanne, men syntes kaken ble for tykk. Kanskje 1,5 porsjon kan passe for langpanne... Godt at gjestene var litt fornøyd i hvert fall, og smak til kremer og curder når du lager kaker, sånn at du kan justere underveis. Smaker på frukt og bær kan jo variere litt etter modenhet o.l. Håper det går bedre neste gang , om det blir en neste gang. Men takk for tlbakemeldigen:)

Line

28.10.2017 kl.09:51

Hei på deg, Kjersti

Er enig med Hilde i kommentarfeltet over at målene er litt merkelige, men jeg har digitalvekt så det løste seg.

Gikk på to av dine oppskrifter med forholdsvis mange prosesser en tidlig kveld & holdt på til langt på natt før kjøkkenet igjen så presentabelt ut ;o)

Ble forsåvidt ganske fornøyd med resultatet, men det er et par ting jeg lurer på lell.

Det står; rør smør & sukker skummende. Hmm... skal det være smeltet smør, eller rørt smør mon tro? jeg lagde for sikkerhetsskyld en med rørt i anbefalt panne & en med smeltet i en 24 springform, men ble ikke noe klokere. I mine øyne "skummet" ingen av metodene. Hva er meningen? (Springformen havnet usmakt i fryseren så resultatet ble ikke sammenlignet) :o)

Prøvde den på barna som raskt kommenterte at det het sjokoladekake, hvorfor var den så lys? Å, jammen ..... Har du glemt å skrive kakao/sjokolade i oppskriften eller er det den smeltede sjokoladen på toppen som gjør at den har fått navnet sjokoladekake?

Og, til slutt, har rømme & evt. kefir såpass lik effekt på bakeresultatet av jeg kan slå sammen målene & benytte èn av delene? Det er så små mengder det er snakk om & disse produktene er ikke mye brukt i annet enn baking hos oss.

Du har spennende kombinasjoner & stort sett godt forklarte oppskrifter, så det vil helt klart bli flere Kjersti kreasjoner i mitt hushold ;o)

Min matgale verden

28.10.2017 kl.18:11

Line: Hei. Takk for tilbakemelding! Jeg ha faktisk glemt kakaoen i oppskriften! Noe så dumt! Beklager veldig for det. Det skal være 0,5 dl bakekakao. Ikke mye til sjokoladekake ellers, det har du rett i! :) Ja, her kan du bruke bare rømme/kulturmelk. Jeg liker rømme/creme fraiche best, det gir litt mer "hold" i kaken. Røres skummende.....hehe, gammelt ordbruk! Man rører jo ofte smør og sukker hvitt, men når det er i brunt sukker blir det jo ikke særlig hvitt, så derfor skummende... Jeg har rettet og det står nå mykt smør. En huskeregel er at om smøret skal i først, sammen med sukker skal det være mykt, men skal det i til sist, bær det være smeltet. Jeg har rettet og skrevet om så det skal stemme nå. Og de beste oppskriftene samler jeg nå på min nye blogg www.minmatgaleverden.no Men tusen takk for tilbakemelding, sånn at jeg fikk ordnet opp i fadesen. Og takk for at du fremdeles vil prøve noen av mine oppskrifter :)

Skriv en ny kommentar

Min matgale verden

Min matgale verden

46, Bergen

En matblogg med salt og søtt, sunt og usunt, fest og hverdag. Kjersti heter jeg, teater-amatør og matentusiast med stor fantasi. Her finner du mat for en hver anledning, hverdagshistorier,og matfilmer. Livet er til for å nytes!! Kontakt meg gjerne på Kjerstisandnes@gmail.com Følg meg på instagram: kjerstisandnes Lik min side på FB: Min Matgale Verden

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits