hits

Tynnlefser fra Godøya.

Jeg laget lefser for en tid tilbake,
poppet de i frysen og har spist litt her og der,
Ble vel motatt og her kommer oppskriften.
Som jeg fant på denne bloggen:
http://ingvildsmatblogg.blogspot.com/

 Jeg har firdelt oppskriften,
for helt ærlig, jeg blir litt smågal av å steke lefser,
og hva SKAL jeg egentlig med 25 leiver lefser??
Da hadde jeg hatt lefser helt til neste år,
men hvem vil spise fjorårets lefser??

Denne oppskriften gir 6 leiver, mellomstore.
Og ja, det kan bli LITT lite, så doble den gjerne,
eller hvis du er helt vill,
firdoble den og du har orginal oppskriften.
(og du bør ha god tid den dagen....)

Tynnlefser fra Godøya.

2,5 dl kefir
360 g hvetemel
50 g sukker
50 g smeltet margarin
1/2 barneskje bakepulver
1/2 barneskje hjortetakk
6 g gjær

Klining:

125 g smør + margarin Halvt om halvt.
125 g sukker (jeg brukte melis)
0,75 dl fløte.

 
Ha kefir i en bolle og rør inn bakepulver og hjortetakk. ha så i gjæren,
 
og rør den godt inn. )ja, alt er kaldt) Ha i sukker.
 
Smeltet margarin og til sist hvetemelet, ikke alt på en gang.
 
Bruk hendene og jobb sammen en god deig, tilsett mer mel om nødvendig. 
 
Deigen skal bli god og litt løs, som en bolledeig.Ikke ha for mye mel,
da kan det bli vanskelig å kjevle tynt.
Bruk et rutet kjevle og kjevle tynne leiver, på størrelse med takken din.
(kan man steke disse på stor stekepanne?? Teflon?? Det har jeg ikke prøvd!)
 
En bakstepinn er god å ha, eller noe lignende, (min far laget en til meg)
Bruk mel når du kjevler ut, og det skal være lett å slenge leiven over pinnen,
Legge halvparten på takken og rulle ut resten.
Alt dette må gjøres fort, og prøver du for første gang må du nok regne med litt "faning"

Stek den gylden på begge sider og legg i bunke.
 
Rør så sammen kliningen. Smøret må være temperert.
Rød sammen smør og melis først, og ha så i fløten litt etter litt.
 
Ta lefsene frem og sprut de med vann på hver side, legg de i bunke dekket med klede,
og ta så frem en og en til smørning.
 
Skjær gjerne litt av tykke og ujevne kanter. Smør lefsen og brett inn kantene,
smør litt oppå kantene,
 
og brett sammen så skjøtene havner inni lefsen. Trykk den forsiktig sammen.
 
Skjær ay de ytterste kantene, det blir smaksprøver til familien.
Det ble seks sånne leiver av min firdelte oppskrift,
men en sånn lengde forsvant ganske fort.....

Jeg pakket en og en lefse i folie og la i frysen.
Veldig grei å ta ut når man trenger,

eller å hive en i vesken og ta med på jobb:0)

Lefsene var kjempegode!
Og en god ting med de var at de ikke sprakk når jeg brettet de sammen!

Absolutt et deilig tilskudd til kakebordet!

Stikkord:

14 kommentarer

harmonica

26.12.2011 kl.18:28

Mmmmm,jeg ELSKER lefser!!! De går ned på høykant hos oss... Har ikke takke selv,så blir ikke lefsebaking på meg,men har kjøpt eller fått i gave. Herlig!!

Ingvild

15.06.2012 kl.14:59

Så artig at oppskriften falt i smak:) De er virkelig gode!!

Herlig blogg forresten :D

Klem Ingvild

Min matgale verden

15.06.2012 kl.20:19

Ingvild: Veldig gode lefser. Har faktisk spist en leiv jeg hadde lagt i frysen...og glemt litt...og den smakte godt enda!
Takk, og det samme til deg:)

Inger

17.07.2014 kl.21:37

Hei, tusen takk for oppskrift på tynnlefse. De falt i smak hos oss :) jeg fikk fem emner av porsjonen i oppskriften din, en tredje del av lefsene rakk å ligge i fryseren i ca to timer før familien min ville ha mer.... :) Må nok doble oppskriften neste gang jeg tar frem takka mi , om ikke så lenge:)

Min matgale verden

17.07.2014 kl.22:07

Inger: He he, så kjekt å høre:) Når man har testet noe som virker, så kan man godt doble ja :) :)

Olga Jørstad

05.12.2015 kl.15:09

Hei. Nydelig oppskrift! Takk <3

Bare et spørsmål: bakkes dette uten egg ?... :)

Min matgale verden

05.12.2015 kl.15:52

Olga Jørstad: Hei. Ja, disse skal bakes uten egg :) Koselig du likte den :)

Inger B Johansen

17.12.2016 kl.11:05

Hei, takk for at du deler denne oppskriften. Det er de beste lefsene jeg noen gang har både lagd og spist. Har blitt en av mine syv julesorter :)

Min matgale verden

17.12.2016 kl.16:01

Inger B Johansen: Åååå, så koselig tilbakemelding. Takk <3

Palma Opsal

08.12.2017 kl.14:26

Har du prøvd å bake denne oppskrifta med glutenfritt mel? Kva slags mel eventuelt kan en bruke?

Min matgale verden

08.12.2017 kl.17:11

Palma Opsal: Nei dessverre, har ikke prøvd den med annet mel. Her må en vel bare prøve seg frem. :)

Astrid Eik

11.10.2018 kl.07:16

Legger du lefsene opp på hverandre i bunke etter at de er dynket med vann på begge sider risikerer du at lefsene limer seg til hverandre. Beste resultat får jeg ved å dynke 2-3 lefser og legge tynne glasshåndklær mellom hver lefse. Smørningen må være myk slik at lefsene ikke deler seg under smørning.

Min matgale verden

11.10.2018 kl.07:30

Astrid Eik: Det kan du nok ha rett i, så takk for godt tips :)

Torill

17.11.2018 kl.14:49

Hei. Kan man sette deigen dagen før.? Nydelige lefser forresten😁

Min matgale verden

17.11.2018 kl.16:33

Torill: Hei. Det har jeg ikke prøvd. Men jeg ville satt den i kjøleskapet da i hvert fall, så ikke gjæren tar helt av. Men i kjøleskap skulle det sikkert gå helt greit over natten, tildekket :)

Skriv en ny kommentar

Min matgale verden

Min matgale verden

47, Bergen

En matblogg med salt og søtt, sunt og usunt, fest og hverdag. Kjersti heter jeg, teater-amatør og matentusiast med stor fantasi. Her finner du mat for en hver anledning, hverdagshistorier,og matfilmer. Livet er til for å nytes!! Kontakt meg gjerne på Kjerstisandnes@gmail.com Følg meg på instagram: kjerstisandnes Lik min side på FB: Min Matgale Verden

google.com, pub-0144216724607494, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...