Enkle og gode pepperkaker. Knasende sprø! Pepperkakestabbur!

Her kommer pepperkake-oppskriften som stammer helt fra barneskolen,
denne er enkel og kjempegod.

Og du,
hvis du nå himler litt med øynene...LAGE pepperkakedeig??
WHY???
Billig og god på butikken!
Joda, men det ER utrolig enkelt å lage deig,
og den duften du får når du heller krydder i smeltet sirup og sukker....
nytelsen av å se smøret smelte ned i deigen,
og følelsen av den myke deigen,
den brune velduftende deigen,
som du kanskje bare MÅ ta en liten bit av.......
OH LYKKE!

Når jeg sitter her og blogger kjenner jeg duften av pepperkakehuset,
konemor smiler så lurt i døråpningen,
og det er ikke rart,
hun har jo fått seg stabbur til jul!
Og inni der henger svære skinker til tørk, hjemmelaget pølse og pinnekjøtt oppunder taket.
Hestene står klar om hun vil ta seg en tur, kanskje hun må ut og kjøpe litt mer sukker til julebaksten?

Hun har juletrær på tunet, pyntet med julelys
(for i motsetning til meg har hun funnet sine julelys!!)
Grisen hopper glad omkring, det var ikke han som ble julesteik i år,
og i snøen ligger det  faktisk og en støvel uten tå!
Idyll!

Og her er oppskriften på pepperkakedeig:

1 1/2 dl brunt sukker
1 1/2 dl mørk sirup
1/2 ts malt ingefær
1 1/2 ts malt nellik
2 1/2 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts natron
150 g margarin (ja faktisk, margarin!!)
1 stor egg
ca 1/2 kg hvetemel.

 I denne oppskriiften er det margarin, jeg bruker gjerne melange til denne,
det gjør kakene knasende sprø!
 
Smelt sirup og sukker, ikke ha for sterk varme.
Ta av varmen og ha i krydderet som du har blandet i en liten skål.
 
Og nå er tiden inne, ikke lukt så mye FØR du har blandet krydderne inn,
men når de er rørt inn, ja da er tiden inne til å snuse.......mmmmmm...åååå....
Ha så i margarinen og la den smelte i. Du kan såklart bruke smør,
og på den måten få en enda bedre duft-opplevelse, men det skal altså iflg oppskriften være  margarin.
 
Ha i litt av melet, rør det inn og tilsett så egg. Son du ser har jeg tilsatt 2 egg,
dette fordig jeg for tiden har SMÅ egg, og da bruker jeg to, og skraper ikke med all hviten.
  
Rør godt og tilsett mel til du har en seig deig, IKKE ha i for mye mel, 
jeg bruker aldri alt, sparer litt og bruker heller litt når jeg kjevler ut,
for en hard pepperkakedeig er pyton!!
Sett deigen kjølig over natten!

Kjevle deigen tynt ut og stikk ut ønskede former.
Stek 200* ca 8 minutter. Pass på, tykke kaker steker sent mens tynne steker fort!!
Og ha gjerne lik størrelse og tykkelse på samme brett,
så slipper du at halve brettet blir småsvidd mens resten er litt lite stekt!
 
Tips! Skal du lage pepperkakehus, skjær  kantene på kakene bein akkurat når du har tatt de ut av ovnen,
da er de myke og du kan lett få rette kanter som er lettere å lime sammen!

Konemor et fornøyd, og det dufter deilig pepperkaker her.

Men hvor i alle dager er mannen til konemor??
Han er vel ikke ute og drikker dem fra hus og heim??
Å nei! Ikke i denne Idyllen,
mannen er nok i skogen og sager ved,
sånn at de skal holde seg god og varm hele vinteren.
Litt av veden skal han selge på markede i byen,
og for pengene kjøper han nok diamantring til konemor!

Eller forresten, kanskje han kjøper en is-maskin til kenwooden,
det tror jeg faktisk at han gjør!!

Og snipp snapp snute, pepperkakehushistorien var dermed ute.


Dette huset har jeg lagt inn på Matbloggsentralen`s pepperkakeutfordring,
hvis du vil stemme på meg går du inn her:0) Mitt bidrag er nr 16

http://www.matbloggsentralen.com/2011/11/pepperkakehusutfordring-vinn-en-kenwood.html

Takk:0) (ja, i tilfelle du stemte)


 

Stikkord:

8 kommentarer

solkro

12.12.2011 kl.19:34

Høres kjempegode ut :))

ingerslilleverden.blogg.no

12.12.2011 kl.20:38

Så fint det ble! :D

Her ble det nok bare enkelt fra butikken ;)

Silyeah

12.12.2011 kl.21:45

oi så fint ! :D

Consuming / Ingvild

13.12.2011 kl.15:23

Så fantastisk flott! Jeg skal stemme på deg!!

Min matgale verden

13.12.2011 kl.17:31

ingerslilleverden.blogg.no:Kos det og:0)

Min matgale verden

13.12.2011 kl.17:34

Consuming / Ingvild:Takk;0) *glad*

ina

15.12.2011 kl.12:02

Herlig pepperkakehus og historie :)

Lykke til i pepperkakehusutfordringen!

Min matgale verden

16.12.2011 kl.05:51

ina:Takk:0)

Skriv en ny kommentar

Min matgale verden

Min matgale verden

43, Bergen

En matblogg med salt og søtt, sunt og usunt, fest og hverdag. Kjersti heter jeg, teater-amatør og matentusiast med stor fantasi. Her finner du mat for en hver anledning, hverdagshistorier,og matfilmer. Livet er til for å nytes!! Kontakt meg gjerne på Kjerstisandnes@gmail.com Følg meg på instagram: kjerstisandnes Lik min side på FB: Min Matgale Verden

google.com, pub-0144216724607494, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits