Bergensk julevørterbrød. Med Vørterøl.

Dette er en av mine "må ha" i førjulstiden.
Bergensk julevørterbrød.
God vørtersmak (selv om jeg ikke liker vørterøl...)
med masse rosiner i.

Dette laget jeg på lørdag,
min mor og far fikk en del, og svigermor en del.
Jeg trenger nemlig ikke så mye, for her hjemme er det bare jeg som spiser julebrød.
Og plutselig har jeg bakt et til....

Jeg liker de best med brunost, eller med EKTE smør:0)
Her ser du jeg var litt ivrig, og skar i brødet før det var helt avkjølt,
måtte bare smake.....

Noen skiver vørterbrød med brunost i sekken er ikke dumt på tur.
Og resten av vørterølet får plastkork på.
Disse plastkorkene har jeg faktisk etter min mormor,
de er skikkelig gamle, men gjør sin misjon enda!

 Bergensk julevørterbrød.
Oppskrift til 2 små brød,( jeg halverte og laget 1 brød.)

50 g gjær
3 dl melk
1,75 dl vørterøl
1 ts salt
65 g farin. (sukker ja)
125 g mørk sirup
35 g smør (smør ja)
375 g siktet rugmel
fh ts pepper (se bildet nedenfor)
1 ts nellik, malt
1 ts ingefær
2 store toppede ts stjerneanis
375 g hvetemel (jeg brukte litt mer)
125 g rosiner (økte mengden litt her og)

 
Varm opp smør, melk, sirup , sukker og vørterøl til sukkeret smelter.
 
Ha det i bakebollen og la det bli lunkent.
Så mye pepper brukte jeg til 1 brød, men vil tro det passer til dobbel oppskrift og.
 
Bland rugmelet med krydderene. Og ha det i den lunkne blandingen sammen med gjær,
og omtrent halvparten av hvetemelet.
 
La maskinene gå til du har en litt klisset med god deig.
Og la den heve under plast i 1 time.
 
Kjevle ut deigen og strø rosinene i for å få de mest mulig spredd.
Kna sammen til et brød.
 
Legg i smurt brødform, med litt bakepapir i bunnen.
La etterheve ca 40 minutter under plast og klede.
Sprut/pensle den så med vann.
 
Stekes på 200 * i 40 minutter. Når halve tiden er gått kan du legge på et bakepapir på,
for å unngå at brødet blir så sort på toppen.

Brødet kan være litt vanskelig å få utav formen,
spesielt om man ikke smører sidene på formen,
hvilket jeg ikke gjorde.Men en tynn smørkniv gjør susen.

Avkjøl på rist med klede over, og nytes med smør eller brunost.
eller hva foretrekker du?

Nyt en fersk skive vørterbrød i en snødekket solvegg!
(selv om det regner her nå...)

Jeg skal på tur på fjellet,
det regner og det ligger snørester overalt,
skal tro om mosen som jeg skulle lage krans av er kommet frem igjen oppå fjellet??

God søndag.




5 kommentarer

solkro

11.12.2011 kl.13:50

Tror det er første gang vørterbrød har fristet meg:))

Min matgale verden

11.12.2011 kl.14:27

solkro:Så bra:0) :0) Ha en vidunderlig søndag:0)

03.12.2013 kl.18:05

Vørterbrød til hevings,no kjem det an på,eg er grådig kresen på vørterbrød!

Min matgale verden

03.12.2013 kl.19:09

Anonym: Spennende....:)

19.11.2017 kl.15:53

Har vørterbrød til heving nå. Fant en oppskrift i en papiropprydding etter en tante av meg. Den hadde hun skrevet i 1966, men den var noe mangelfull i fremgangsmåten, så jeg prøver meg litt frem. Foreløpig ser det lovende ut😊.

Min matgale verden

19.11.2017 kl.21:04

Anonym: Åååå, så spennende. Veldig gøy med sånne gamle oppskrifter, spesielt når de har vært i familien. Lykke til :)

Skriv en ny kommentar

Min matgale verden

Min matgale verden

46, Bergen

En matblogg med salt og søtt, sunt og usunt, fest og hverdag. Kjersti heter jeg, teater-amatør og matentusiast med stor fantasi. Her finner du mat for en hver anledning, hverdagshistorier,og matfilmer. Livet er til for å nytes!! Kontakt meg gjerne på Kjerstisandnes@gmail.com Følg meg på instagram: kjerstisandnes Lik min side på FB: Min Matgale Verden

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits